Foglossning
Lite info om vad foglossning är, får lite frågor om det :)
Vad är foglossning?
När man är gravid ökar rörligheten i kroppens leder, framför allt i bäckenets leder eller fogar. Det kallas foglossning, bäckenuppluckring eller symfysiolys.
Troligtvis är det ett hormon som kallas relaxin som ligger bakom foglossningen. Relaxin börjar utsöndras i kroppen någon gång under de tre första månaderna och fortsätter sedan att utsöndras under hela graviditeten. Det sker för att bäckenet ska bli rörligare och kunna vidga sig lite under förlossningen för att barnet lättare ska komma ut.
Foglossning är alltså naturligt, och en förutsättning för att barnet ska kunna födas genom slidan. Däremot är det inte alla som får besvär av foglossningen, och det är inte klarlagt varför vissa får mer besvär än andra.
Det går inte att förhindra den ökade rörligheten eller få den att försvinna, men man kan göra en hel del för att minska besvären.
Vilka får besvär av foglossning?
Vem som helst kan få smärta som beror på foglossning när man är gravid - både vältränade och otränade kvinnor, de som är gravida för första gången och de som har fött barn tidigare.
Om man har ett jobb med tunga lyft eller har haft ryggbesvär tidigare i livet, ökar risken att få problem. Om man har vältränade rygg- och magmuskler kan de stödja och avlasta bäckenet. Det kan vara bra att börja med muskelövningar så tidigt som möjligt när man blir gravid. Man kan även träna upp vissa muskelgrupper så att man får ett rörelsemönster med bibehållen rak rygg för att minska belastning och rörelser i bäckenfogarna. Däremot går det inte att träna bort besvär från foglossningen. Man bör i stället undvika tunga lyft och träningsformer som gör att man får ont.
Om man har haft stora besvär under en tidigare graviditet finns det risk att få det igen nästa gång man blir med barn. Problemen kan också förvärras, därför är det bra om man har varit besvärsfri i åtminstone sex månader innan man blir gravid igen. Det är också en bra idé att redan tidigt i graviditeten kontakta en sjukgymnast för att få råd om hållning och rörelsemönster.
(Texten kommer från 1177)